Roeien met de riemen die je hebt: een IT-vernieuwing bij de KNRB3 min gelezen

Roeien met de riemen die je hebt: een IT-vernieuwing bij de KNRB

De Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) stond voor een uitdaging. Hun Microsoft remote-desktopomgeving was verouderd en een overstap was onvermijdelijk. In deze blog vertelt Joyce van der Marel, projectmedewerker bij KNRB, waarom ze besloten de stap naar de toekomst te maken met 2source4 en hoe dat bevalt.

De uitdaging: een verouderde remote-desktopomgeving van Microsoft

Tot voor kort werkten wij nog met een verouderde Microsoft remote-desktopomgeving, waarvoor eigenlijk geen beveiligingsupdates meer beschikbaar waren. We realiseerden ons dat we dringend iets moesten doen en dat het tijd was om eens goed rond te kijken. Het toeval wil dat Jan-Willem van der Wal, projectmanager bij 2source4 met een lange carrière in de roeisport, ons in het verleden goed heeft geholpen met het opzetten van ons ledenadministratiesysteem en een wedstrijdinschrijfsysteem. We besloten hem ook eens om advies te vragen. Hij raadde ons aan over te stappen naar 2source4 en deed ons een aanbod waar we alle vertrouwen in hadden. Omdat we zulke goede ervaringen met Jan-Willem hadden, voelde deze stap als een heel logische.

Een frisse wind door onze IT

De keuze voor Microsoft was officieel al gemaakt toen we nog samenwerkten met onze vorige IT-leverancier. Maar in de praktijk werkte de ene helft van ons team met Google, terwijl de andere helft gebruikmaakte van de verouderde remote-desktopoplossing van Microsoft. Toen we de overstap naar 2source4 maakten, zijn we voor Microsoft 365 in de cloud gegaan, wat niet alleen optimaler en vooral ook veiliger was.

Een soepele overstap met strakke deadline

De overstap naar de nieuwe omgeving moest snel gebeuren. We hadden een strakke deadline in december waarop we over moesten zijn. Dankzij de efficiënte aanpak van 2source4 en de fijne samenwerking met het team verliep het hele proces meer dan prima. We zijn op 17 december vorig jaar succesvol overgestapt. De enige issues waren een paar kleine ‘erfenisjes’ in de vorm van wat overgebleven, niet langer noodzakelijke gegevens. Deze hebben we grondig opgeschoond, waardoor ons systeem nu helemaal geoptimaliseerd is.

Veel gewonnen

We merken dat niet iedereen binnen onze organisatie al even handig is met de nieuwe tools. Je kunt je eigen leven natuurlijk een stuk makkelijker maken door op bepaalde manieren te werken met deze nieuwe systemen. Elke stap die we zetten richting beter gebruik van Microsoft 365, opent nieuwe deuren naar efficiënter werken, betere samenwerking en een veiligere werkomgeving. We zijn al zo veel verder gekomen: samenwerken is nu al makkelijker en veiliger. En hoewel we nog een weg te gaan hebben om iedereen volledig vertrouwd te maken met alle mogelijkheden, zijn we ontzettend blij met de progressie die we als team hebben gemaakt.

Directe communicatie

Hoe prettig Microsoft 365 in de praktijk werkt, hebben we ook gemerkt in onze samenwerking met 2source4. Zo hadden we bijvoorbeeld een gezamenlijk Microsoft Teams-kanaal met alle actiepunten. Het is echt heel handig dat je op zo’n directe en eenvoudige manier met elkaar kunt communiceren, zonder dat je mailbox overstroomt met een eindeloze reeks van vragen, antwoorden en vervolgvragen.

2source4 houdt ons scherp

Wat ons opviel, is dat 2source4 best veel van ons verwachtte. Ze zijn heel proactief en laten duidelijk weten wat ze van je nodig hebben. Ze hadden precies in de gaten wat er nog moest gebeuren en herinnerden ons daar ook aan als dat nodig was. Nu moet ik zeggen dat ik van nature vrij gestructureerd ben en dat ik altijd wel op zaken terugkom. Soms kan het iets langer duren, maar ik zorg er altijd voor dat ik erop terugkom. Het is natuurlijk heel positief, als je een partner hebt die ook niets over het hoofd ziet. En, niet onbelangrijk: 2source4 heeft enorm veel kennis in huis. Iedereen heeft zo zijn eigen specialisme, maar je bent nooit afhankelijk van slechts één persoon. Het is echt een team, en ze benutten elkaars specialismen optimaal.

Een lesje in cybersecurity

Ze weten je ook op een leuke manier bij de les te houden. Zo kregen we een leuk handgeschreven kerstkaartje met een QR-code. Ik scande die natuurlijk meteen. Foutje, bedankt! Ik kwam terecht op een speciale webpagina die specifiek voor een bewustwordingscampagne was opgezet. Op die pagina stond groot: ‘OEPS! Wat als dit een phishing poging was? Denk twee keer na voordat je iets scant of ergens op klikt.’ Een ludieke manier om je op cybergevaren te attenderen. Maar gelukkig heeft 2source4 onze omgeving goed uitgerust met alle nodige beveiligingsmaatregelen

Wil jij ook roeien met de beste IT-riemen die er zijn

Ben je benieuwd hoe je, net als de KNRB, je IT-omgeving kunt vernieuwen en optimaliseren? Wij helpen graag met het vormgeven van jouw digitale toekomst! Neem contact op voor een gesprek, dan gaan we samen jouw IT-strategie afstemmen op jouw dromen.