IT als ruggengraat van je organisatie: start klein, denk groot(s)3 min gelezen

,
2source4 - Slide Post - IT-Management

Ooit was IT slechts een ondersteunende functie voor zaken als boekhouding, voorraadbeheer en salarisadministratie. Inmiddels is er geen organisatie meer die zonder IT kan. Het is de ruggengraat van innovatieve groei. Bezorgt de gedachte aan een grote IT-revolutie je slapeloze nachten? Wees gerust, ook de grootste veranderingen beginnen met kleine stapjes. Zorg daarbij wel dat je nu al weet waar je pad heen leidt. Alleen dan weet je zeker dat je het maximale uit de investeringen haalt. In deze blog vertelt Jilles van den Bosch, chief operations officer bij 2source4, welke stappen je moet zetten om tot een goed, toekomstbestendig IT-plan te komen.

1. Bepaal je bedrijfsdoelstellingen en -strategie

Het opstellen van een nieuwe IT-strategie kan soms aanvoelen als het plannen van een missie naar de maan. Gelukkig is het een stuk behapbaarder dan dat. Begin met het opstellen van duidelijke, haalbare doelen die aansluiten de langetermijndoelstellingen en -strategie van jouw organisatie. Die stip op de horizon mag best ambitieus zijn. Hoe je daar komt, daar ga je later pas over nadenken. Nu is het moment om je niet te laten belemmeren door beperkende gedachten. Think big!

2. Evalueer de huidige IT-infrastructuur

In de volgende stap ga je in kaart brengen wat je hebt. Maak een inventarisatie van de huidige IT-systemen, infrastructuur en processen. Identificeer sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen (SWOT-analyse) om te begrijpen waar verbeteringen nodig zijn en waar de huidige capaciteiten voldoen.

3. Identificeer de technologische behoeften

Bepaal op basis van de bedrijfsdoelstellingen en de evaluatie van de huidige IT-omgeving welke technologische behoeften je hebt. Dit omvat zowel de kortetermijnbehoeften om huidige problemen op te lossen als de langetermijnbehoeften voor toekomstige groei.

4. Stel prioriteiten en maak een roadmap

Prioriteer de geïdentificeerde behoeften op basis van hun impact op de bedrijfsdoelstellingen en de urgentie. Ontwikkel vervolgens een IT-roadmap die aangeeft welke projecten je in welke volgorde gaat uitvoeren, met heldere tijdlijnen en duidelijke mijlpalen.

5. Ga voor flexibiliteit en schaalbaarheid

Kies je nieuwe IT-infrastructuur zodanig dat het met je kan meebewegen. Als je bedrijf groeit, de bedrijfsbehoeften veranderen of de technologie een sprong maakt, wil je wendbaar zijn en niet beperkt worden door je IT-omgeving. Investeer in technologieën die groei niet alleen ondersteunen, maar vooral ook stimuleren. Kies voor modulaire systemen en de juiste – combinatie van – cloudoplossingen. Stel een proces in voor regelmatige herziening en bijwerking van je IT-plan. Zo zorg je dat de technologie relevant blijft en dat je niet opnieuw hoeft te beginnen als je bedrijf uit zijn voegen groeit.

6. Safety first! Digitale beveiliging, voorkomen is beter dan genezen

Als er één ding belangrijk is, is het cybersecurity. Integreer digital security vanaf het begin in elk aspect van je IT-plan. Ontwikkel een stevige beveiligingsinfrastructuur, implementeer een stevig beleid en de juiste procedures. Vergeet vooral niet om je medewerkers bewust te maken van de risico’s. En doe dat regelmatig, want cybercriminelen worden steeds slimmer.

7. Maak een implementatie- en trainingsplan

Ontwikkel een gedetailleerd plan om de eerste stappen te zetten op weg naar je nieuwe IT-infrastructuur. Ook hier mag je je medewerkers niet vergeten! Pas als zij de nieuwe technologie omarmen, haal je er alles uit en draagt het bij aan je productiviteit, de medewerkerstevredenheid en je onderscheidend vermogen.

Kies een partner die bij je past

Duizelt het je? Nergens voor nodig! Je hoeft deze reis niet alleen te maken. Zoek een IT-partner die jouw visie deelt en die de expertise heeft om jouw IT-strategie stap voor stap naar een hoger niveau te tillen.

Zet de eerste stap op het pad naar strategische groei

Heb je het gevoel dat jouw bedrijf klaar is om de eerste stap te zetten naar groei? Sta je te trappelen om jouw bedrijf op te schalen met behulp van een doordachte, strategische IT-benadering? Begin vandaag nog met het vormgeven van jouw toekomst. Wij helpen je daar graag bij! Neem contact op voor een gesprek, dan gaan we samen jouw IT-strategie afstemmen op jouw dromen. Want onthoud: Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars.