Multi Factor Authenticatie is dat nog wel veilig?4 min gelezen

2source4 - Slide Post - Digital Security

In een van onze vorige blogs schreven we al hoe phishingmethoden voortdurend evolueren, en cybercriminelen steeds inventiever worden. Deze ontwikkelingen dwingen ons allemaal om alert en proactief te blijven als het gaat om digitale veiligheid. Lang werd MFA gezien als de holy grail van cybersecurity. In deze blog vertelt Myron Helgering, onze Solution Consultant, waarom alleen MFA niet meer voldoende is. Natuurlijk vertelt hij ook wat je wel kunt doen om je bedrijfsomgeving veilig te houden.

Wat is MFA?

Steeds meer organisaties raken doordrongen van het belang van een robuuste digitale beveiliging. Als reactie hierop ondernemen zij actieve stappen om hun systemen te beveiligen, waaronder het implementeren van Multi-Factor Authenticatie (MFA). Maar wat is MFA eigenlijk precies? Het is een beveiligingsmethode waarbij je twee of meer bewijzen (factoren) moet geven om te bewijzen dat jij echt jij bent, voordat je toegang krijgt tot je account of systeem. Denk aan het invoeren van je wachtwoord (iets wat je weet), dan het invoeren van iets wat je hebt (zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd) en/of iets wat je bent (zoals een vingerafdruk, een gezicht of je stem). Dit maakt het veel moeilijker voor iemand anders om ongeoorloofde toegang te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord kennen. 

De zoektocht naar access-tokens

Lange tijd bood MFA voldoende bescherming in situaties waar een kwaadwillende je wachtwoord had bemachtigd. Maar helaas, hedendaagse aanvallers richten zich niet enkel op wachtwoorden; ze zijn uit op iets veel krachtigers: de accesstoken. Als cybercriminelen je accesstoken in handen krijgen, kunnen ze inloggen zonder dat MFA vereist is. Dit vormt een ernstige bedreiging. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop we ons hiertegen kunnen wapenen. Zelfs zoveel dat ik ze niet allemaal in één blog kan bespreken. 

De introductie van passkeys

In deze blog bespreek ik de eerste innovatieve inlogmethode: passkeys. Deze inlogmethode is niet alleen wachtwoordloos – hoe fijn dat je dat onmogelijke wachtwoord niet meer hoeft te onthouden –, maar het is, behalve veilig, ook heel gebruiksvriendelijk en intuïtief. Deze zogenaamde passkeys worden namelijk deels opgeslagen in een beveiligd deel van het apparaat zelf, in de TPM-chip om precies te zijn. Als een aanvaller dus probeert in te loggen met alleen een access-token, zal dit niet succesvol zijn. Je access-token functioneert namelijk alleen in combinatie met jouw specifieke apparaat. Een passkey is gebaseerd op het principe dat je dezelfde methode gebruikt om je apparaat te ontgrendelen om in te loggen op apps en websites. Dat is een van de grootste verschillen tussen old-skool passwords en de moderne passkeys. Zo werkt bijvoorbeeld je Facebook-wachtwoord overal waar je toegang hebt tot Facebook. Maar een passkey is gekoppeld aan het apparaat waarop het werd aangemaakt. 

 

Multi factor Authenticatie 2s4 Blog

 

Efficiëntie en gebruiksgemak

In tegenstelling tot andere methoden die extra infrastructuur of hardware vereisen, werken passkeys al met de bestaande Microsoft Authenticator-app of Windows Hello for Business-oplossing. Dit is niet alleen kostenbesparend, maar ook gemakkelijk voor medewerkers die al bekend zijn met deze technologieën. De overstap naar passkeys zal dan ook een relatief kleine verandering zijn. 

De toekomst vraagt om adaptieve oplossingen

De voortdurende evolutie van cybersecurity vraagt om adaptieve oplossingen zoals passkeys, die zowel gebruiksvriendelijk als veilig zijn. Wij zijn heel enthousiast over deze aankondiging van Microsoft en kijken ernaar uit om dit te implementeren bij al onze klanten. In volgende blogs zal ik dieper ingaan op andere phishingresistente authenticatiemethoden en diverse andere mogelijke technische maatregelen om je digitale beveiliging verder te versterken en je organisatie te beschermen tegen geavanceerde cyberdreigingen. 

Geïnspireerd?

Ben je door deze blog nieuwsgierig geworden naar passkeys en wil je meer weten over hoe deze technologie jouw organisatie kan beschermen? Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe je jouw bedrijf veilig naar een hoger niveau tilt!


Multi Factor Authenticatie is dat nog wel veilig?