De toekomst van digitale beveiliging. Trends en voorspellingen.2 min gelezen

In de snel evoluerende digitale wereld staat de beveiliging van data en systemen centraal. Maar het verandert steeds sneller. In deze blog verkent Jeroen Bol, securityengineer bij 2source4, enkele van de trends en voorspellingen die van invloed zijn op de toekomst van digitale beveiliging.  

1. De opkomst van artificial intelligence (AI) 

AI heeft niet alleen ons dagelijks leven veranderd, het heeft ook een enorme impact op digitale beveiliging. Het biedt mogelijkheden om onze cybersecurity en ons vermogen om te reageren op bedreigingen te verbeteren. Maar laten we eerlijk zijn, cybercriminelen zitten niet stil. Ook zij omarmen dezelfde technologie en dat betekent dat de dreiging groter wordt. Het blijft een kat-en-muisspel, waarbij zowel de virtuele kat als de muis baat heeft bij de mogelijkheden van AI. 

AI in de praktijk: Deep fakes en identiteitsfraude 

We schreven al eerder een blog over nieuwe, creatieve phishing-methoden. Een andere zorgwekkende trend die we in de toekomst kunnen verwachten, is de opkomst van deep fakes en identiteitsfraude. Het creëren van foto’s, audio- en videobestanden waarmee cybercriminelen zich voordoen als iemand anders – je partner, je kind of je werkgever – kan verstrekkende gevolgen hebben. Dat blijkt wel uit dit CNN-artikel waarin wordt beschreven hoe nepontvoerders Jennifer DeStefano om de tuin leidden doordat ze haar dochters stem hadden gekopieerd met behulp van AI.  

2. Bewustwording groeit, ook bij kleinere bedrijven 

Begrijpelijk dat DeStefano hierin trapte, maar het bewijst maar weer dat de mens nog steeds de zwakke schakel in beveiliging is. Bewustwordingstrainingen blijven dan ook extreem belangrijk. Gelukkig merken wij dat bedrijven zich steeds meer bewust worden van de digitale dreigingen. De meeste grotere organisaties hebben al beveiligingstrainingen en -maatregelen ingevoerd, maar ook andere bedrijven beginnen steeds meer aandacht te besteden aan hun digitale beveiliging. Een positieve ontwikkeling, want kleinere bedrijven zijn minstens zo kwetsbaar als de grote bedrijven, juist doordat ze minder focussen op digitale beveiliging. 

3. NIS2: De nieuwe beveiligingsstandaard

Laten we ook NIS2 niet vergeten. Deze nieuwe EU-richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging legt strengere beveiligingsvoorschriften op aan organisaties, en dan met name aan kleine en middelgrote ondernemingen. Het is belangrijk dat bedrijven zich gaan voorbereiden op de implementatie van de richtlijn, die voor Nederland gepland staat voor 17 oktober 2024. Deze richtlijn heeft invloed op verschillende sectoren en kan ook kleinere bedrijven beïnvloeden, zeker als ze onderdeel zijn van de leveringsketen van grotere organisaties. 

Geïnspireerd? 

Hoe stevig je je IT-omgeving ook beveiligt, als je medewerkers – onbedoeld – de virtuele deur openzetten, is al je moeite voor niets geweest. Wil je kwetsbaarheden voorkomen? Ons team kan je helpen met een goed doordachte phishingtest of waardevolle gebruikersbewustzijnstrainingen. Dat kan in allerlei vormen, zoals video’s of interactieve inhoud. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe je jouw bedrijf veilig naar een hoger niveau tilt! Verder lezen?Download onze whitepaper. 

 


De toekomst van digitale beveiliging. Trends en voorspellingen.