Zo maak je je Azure-omgeving veiliger en bespaar je kosten2 min gelezen

2source4 - Slide Post - Microsoft Azure

Zo maak je je Azure-omgeving veiliger en bespaar je kosten

Als je een Azure-omgeving hebt, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw resources alleen worden gebruikt zoals jij dat wilt. Zo minimaliseer je beveiligingsrisico’s en voorkom je onnodige kosten. In deze blog vertelt Michel Tsang, cloud consultant bij 2source4, hoe goede Azure Policies je helpen.

 

Wat is Azure Policy en waarvoor kun je het gebruiken?

Azure Policy is een service van Microsoft Azure waarmee je beleidsregels kunt definiëren en afdwingen voor resources in een Azure-abonnement. Zo zorg je dat de resources binnen het abonnement alleen worden gebruikt zoals je dat bedoelt en niet onnodig worden verbruikt. Dit biedt een consistente manier om de compliance en beveiliging van de cloud-infrastructuur te waarborgen.

 

Beleidsregels voor beveiliging, compliance, kostenbeheer en resourcebeheer

Beleidsregels opgesteld met Azure Policy kunnen worden gebruikt om verschillende aspecten van resources te controleren, zoals beveiliging, compliance, kostenbeheer en resourcebeheer. Deze beleidsregels kunnen bijvoorbeeld eisen dat resources bepaalde labels hebben, dat er een firewall is geconfigureerd, of dat er specifieke beleidsregels zijn ingesteld voor de toegang tot de resource. Een voorbeeld van een beleidsregel zou kunnen zijn dat bepaalde data alleen in de regio West-Europa mogen worden opgeslagen wanneer een VM, datadisk of SQL-database wordt aangemaakt.

 

Het belang van het afdwingen van beleidsregels

Azure Policy biedt ook de mogelijkheid om af te dwingen dat beleidsregels worden nageleefd, zodat afwijkingen worden voorkomen en beveiligingsrisico’s worden beperkt. Dit helpt bij het behouden van consistentie en compliance in je Azure-abonnement. Bovendien kan Azure Policy worden gebruikt om te controleren of resources voldoen aan bepaalde beleidsregels en om meldingen te genereren wanneer afwijkingen worden gedetecteerd. Dit stelt je in staat om proactief te reageren op afwijkingen in de Azure-omgeving en problemen te tackelen voordat ze zich voordoen. Met een set aan beleidsregels kan er voldaan worden aan bepaalde ISO-normen of andere standaarden die gelden in de markt.

 

Beperken van kosten met behulp van Azure Policies

Het kan ook worden gebruikt om kosten te beperken door beleidsregels te implementeren die ervoor zorgen dat resources alleen worden gebruikt zoals bedoeld en niet onnodig worden verbruikt. Er zijn verschillende beleidsregels die kunnen helpen bij het beperken van kosten, zoals het beperken van het aantal VMs waaruit gekozen kan worden, of het al dan niet kunnen aanmaken van een SQL-database van een bepaalde SKU. Door deze beleidsregels in te stellen en af te dwingen, kun je ervoor zorgen dat resources efficiënt worden gebruikt en dat onnodige kosten worden vermeden. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op de kosten van je Azure-abonnement.

 

Proactief reageren op afwijkingen en onverwachte kosten

Tenslotte biedt Azure Policy ook de mogelijkheid om beleidsregels te definiëren voor het monitoren van kosten en waarschuwingen te ontvangen wanneer kosten de vooraf ingestelde limieten overschrijden. Hierdoor kun je proactief reageren, je uitgaven beter beheren en ongewenste – financiële – verrassingen voorkomen.

 

Meer weten?

Wil je jouw Azure-omgeving veiliger maken en besparen op kosten? Neem gerust contact op met ons. We helpen je graag bij het implementeren van Azure Policy’s.


Zo maak je je Azure-omgeving veiliger en bespaar je kosten