Zo helpt IT bij de innovatieslag van jouw business2 min gelezen

2source4 - Slide Post - Luuk van den Ende

Jullie zijn er helemaal klaar voor…de innovatieslag van het jaar. Er ligt een nieuw businessplan en een nieuwe propositie. Het sluit precies aan bij de veranderingen in de markt en richt zich volledig op het vernieuwde DNA van jouw bedrijf. Maar wil je echt verschil maken als ondernemer? Dan mag de IT-fundering niet achterblijven.

IT: het ondergeschoven kindje

De markt verandert continu. Vraag en aanbod in verschillende sectoren veranderen steeds mee. Dit betekent direct dat als jouw bedrijf niet mee ontwikkeld het moeilijk wordt om de concurrentie bij te houden, laat staan voor te blijven. Omdat deze veranderingsboog tegenwoordig sneller gaat dan ooit tevoren leggen veel bedrijven hier een groot deel van de focus op.

IT is een belangrijk aspect waar veel bedrijven zich niet op focussen tijdens een innovatieslag. Wij zien dat als er aan de ‘voorkant’ wordt geïnnoveerd, de ‘motor’, ofwel de IT, vaak wordt overgeslagen of naar achteren wordt geschoven. ‘IT heeft een budget en kan daarmee uit de voeten’, zijn stellingen die wij vaak horen. IT als ondergeschoven kindje is misschien een methodiek die in 2005 prima werkte, maar tegenwoordig kom je hier niet meer mee weg.

IT inzetten voor jouw innovatieslag

Anno 2018 is het belangrijker dan ooit om als ondernemer samen met de slimme koppen van het bedrijf te kijken naar het huidige businessmodel en de IT-omgeving hier tegen te spiegelen. Liggen de processen en de automatisering nog in lijn met de businessplannen? Ook is het belangrijk om erachter te komen wat de beperkingen zijn bij de medewerkers. Waar ligt de kernbehoefte op dit moment en hoe ziet dit eruit?
Deze informatie maakt het mogelijk om de wensen en eisen die zowel vanuit de business en de medewerkers naar boven komen te identificeren en de categoriseren. Op deze manier meet je waar verbeteringen nodig zijn, welke processen volgens de medewerkers beter kunnen en waar het systeem tekort schiet.

Deze onderzoeksfase is van groot belang om te kijken hoe het nieuwe businessmodel zich verhoudt tot de huidige IT-omgeving. Je maakt het mogelijk voor jou als ondernemer om de huidige IT-omgeving te begrijpen. Structureel aan de slag met een interne IT-audit? Gebruik de volgende stappen:

De stappen tot IT-inzicht

Stap 1: De onderzoeksfase

  • Gesprekken intern met verschillende afdelingen
  • Bewustwording van knelpunten/beperkingen
  • Wensenlijst

Stap 2: In gesprek met expertise

  • Inventarisatie moment
  • Interviews
  • Brainstormsessies met verschillende ‘decisionmakers’
  • Zoek naar key users

Stap 3: Begin met een plan van aanval!

Inzicht in de toekomst van IT binnen MKB

IT is meer dan een techniek, het is een manier van werken. Het inrichten van een oplossing is één ding, het nadenken over het gebruik is de sleutel tot het succes. Simpelweg een nieuwe oplossing invliegen is niet meer van deze tijd. De IT behoefte wordt niet door ICT bepaald, maar gefaciliteerd. Wanneer bedrijven hun uitgangspunt ‘het behalen van winst’ aan laten sluiten bij de techniek en de manier van werken, dan is de winst aanzienlijk groter dan wanneer er simpelweg een nieuwe oplossing wordt ingezet.