Waar MDM eindigt, helpt MAM u nóg verder3 min gelezen

2source4 - Slide Post - Luuk van den Ende

Mobile Device Management versus Mobile Application Management

Bij de ontwikkeling van een enterprise mobility strategie zijn beveiliging, gebruikerservaring, IT werkzaamheden en BYOD van invloed op de managementkeuze. Daarin wordt steeds meer de verschuiving gemaakt van Mobile Device Management naar een synergetische combinatie met Mobile Application Management. MAM is de toekomst vanaf het punt waar MDM stopt.

Enterprise Mobility Management

Digitale mobiliteit en BYOD gaat anno nu over veel meer dan alleen het beschikbaar stellen van website-informatie op smartphones en tablets. Mobiele devices zijn tot veel meer in staat. Deze kunnen niet alleen informatie tonen, maar ook applicaties en gegevens openen, opslaan en verzenden. Ze doen daarmee niet onder voor traditionele computers. Daarmee gelden ze als extra communicatiemiddel en werkuitrusting en worden ze steeds meer onderdeel van een standaard werkomgeving. Om Enterprise Mobility te stimuleren en optimaal te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat IT mensen de vrijheid geeft om al hun applicaties en gegevens dan ook daadwerkelijk te kunnen benaderen vanaf elk device. MAM gaat hierin een stap verder dan MDM, omdat het specifieke applicaties kan beheren in plaats van het gehele device.

Mobile Device Management

Mobile Device Management werd in het vorige decennium geassocieerd met de Blackberry. Kreeg u een Blackberry van uw werkgever, dan was deze eigendom van het bedrijf en werd beheerd door MDM. Wie nog een privételefoon had, zeulde dus twee telefoons mee. Met de opkomst en inbreng van de iPhone en Android als privételefoon veranderde dit. Werknemers brachten daarmee persoonlijke devices in de werkomgeving, die gebruikt werden voor zakelijke doeleinden. Ook het gebruik van applicaties op deze apparaten moet gemanaged worden. Hier komt de meerwaarde van MAM naar voren. Er is dus behoefte aan management van specifieke applicaties en functies. Hiermee komt er onderscheid in controle over persoonlijke apps, bestanden, foto’s en wachtwoorden.

Andere denk- en werkwijze

In de praktijk komt dit neer op een combinatie van Mobile Device Management en Mobile Application Management. Het gaat er namelijk niet om wie welk device gebruikt, maar wie welke data en applicaties mag gebruiken, vanaf welke plek en in welk gebruikersprofiel. Veel organisaties hebben deze logische strategische vervolgstap nog niet gemaakt. Het is goed om bij deze overgang kleine stappen te zetten en om te kijken wat medewerkers in het dagelijks leven nodig hebben om van daaruit gericht te faciliteren.

Beveiliging

Met de explosieve toename van het aantal mobiele devices, neemt ook de kans toe dat zakelijke informatie verloren gaat of in verkeerde handen terecht komt. Om te voorkomen dat medewerkers zelf aan de gang gaan met het nieuwe werken op allerhande devices, is het belangrijk dat er een juiste bescherming is van bedrijfsgegevens. Tegelijkertijd moeten mensen productief kunnen zijn, ook op apparaten waar zakelijke en persoonlijke applicaties samengaan. MAM completeert MDM hierin met een tweede, meer fijnmazige beveiligingslaag waarmee applicaties op afstand gemonitord, gewist, geüpdatet en gepusht kunnen worden.

Gebruikerservaring

Met de komst van mobiele devices is er een krachtige manier ontstaan om consumentenapparatuur bedrijfsmatig te gebruiken. Dit zorgt voor een uitdaging op het gebied van IT, die zowel moet zorgen voor vrijheid als veiligheid in gebruik. Bij het bepalen van de gebruikersstrategie en met de ontwikkeling van MAM is de weg vrij om een optimale gebruikservaring voorop te stellen. Denk aan nuttige mogelijkheden als:

  • Toegang verlenen tot applicaties en gegevens op elk device, compleet met persoonlijke instellingen.
  • Deels zelfcontrole over de apps, zodat gebruikers zelf kunnen downloaden en aanmelden.
  • Bedrijfsdevices waarop mensen makkelijk kunnen overschakelen als ze apps op hun device niet kunnen gebruiken vanwege veiligheidseisen.
  • Automatisering van controles op delen en beheren van gegevens, zodat mensen dit niet handmatig hoeven uit te voeren.
  • Toegestane functies per app bepalen, zodat printen, fotograferen en dataopslag niet in zijn geheel uitgeschakeld worden.
  • Mogelijkheden creëren om makkelijk bestanden te kunnen delen en synchroniseren vanaf elk device.

Mobile Application Management heeft zich snel ontwikkeld en is een essentieel onderdeel geworden van bedrijfs-IT. Het is goed om in het achterhoofd te houden dat gebruikers en IT verschillende eisen hebben en dat dit tezamen uw bedrijfsmobiliteitsstrategie bepaalt. Gebruikers verwachten eenvoudig en snel gebruik van een hoger niveau dan hun persoonlijke apps. IT zet daar de juiste veiligheid, controle en regelgeving tegenover met zo min mogelijk beperkingen. Met de juiste balans zorgen nieuwe technologieën voor het optimale gebruikersgemak en bent u klaar voor de mobiliteitsvragen van de toekomst.