Traditionele ICT-kostenpost omdraaien naar businessgroei3 min gelezen

2source4 - Slide Post - Luuk van den Ende

Hoe de Olyslager case op veel fronten voor innovatie zorgde

Olyslager ontwikkelde zich vanaf 1948 tot wereldwijd marktleider in het leveren van data over smeermiddelen aan de olie-industrie. De software om deze data te verspreiden werd complexer en de distributie ervan verliep op een ouderwetse manier. 2source4 zorgde voor een innovatieve oplossing met de Microsoft Azure RemoteApp.

Gebruikers over de hele wereld ontvingen de software-applicatie van Olyslager via een cd én een USB-dongle. Logischerwijs kost het verzenden daarvan veel tijd. Met name naar Azië en Rusland verliep dit moeizaam en kwamen de pakketten moeilijk door de douane heen. Met meer dan 2000 gebruikers en 2400 fabrikanten waarvan data beschikbaar is, werd de software steeds complexer. Hierdoor had de software steeds vaker updates nodig, die dan ook fysiek verstuurd werden. Al met al een tijdrovende onderneming. Voor bestaande klanten van Olyslager, maar ook om nieuwe klanten snel te kunnen laten zien wat de software inhoudt.

Cloudoplossing: Microsoft Azure RemoteApp

De uitdaging was dus om de snelheid en het gemak van de distributie van de software te verbeteren, zonder een online tool te hoeven bouwen voor iedere device. De oplossing voor Olyslager hebben we gevonden in de Microsoft Azure RemoteApp. Deze maakt het mogelijk om applicaties van een afstand te bedienen, terwijl het lijkt of ze lokaal draaien. Er is dus geen eigen infrastructuur nodig om applicaties te draaien, omdat ze in de Azure-cloud draaien. Vanuit daar vindt opslag, beveiliging en beheer plaats. Gebruikers kunnen wereldwijd werken met de app in Windows, Mac OS X, Windows Phone, IOS of Android.

Van pilot naar realisatie

Olyslagers Aziatische, Europese en Amerikaanse klanten deden mee aan een pilot om het gebruik van de Microsoft Azure RemoteApp te testen. Deze klanten waren zo enthousiast, dat zij hun CD’s en USB-dongles terugstuurden. Dit is wat ze wilden! 2source4 heeft vervolgens Microsoft Azure RemoteApp geïmplementeerd in de gehele organisatie. Zo kunnen klanten wereldwijd beschikken over realtime informatie over olie. Bovendien is Azure een schaalbare oplossing, waardoor er makkelijk gebruikers kunnen worden toegevoegd of verwijderd en er betaald wordt voor gebruik.

Om dit inzichtelijk te maken is ook PowerBI – een Business Intelligence oplossing – geïmplementeerd om zo realtime het gebruik te tonen. Zo weet Olyslager precies welke accounts wel en niet worden gebruikt.

Primair verkoopkanaal

Door de innovaties op het gebied van datadistributie is het gebruik van de RemoteApp meteen een primair verkoopdoel geworden. Olyslager kan nu letterlijk sneller naar de markt, flexibel en realtime updates uitvoeren en gemakkelijk nieuwe users toekennen. De klant en de business hebben ervoor gezorgd dat dit een succes is geworden. Onlangs koos één van de grootste oliemaatschappijen van de wereld voor deze succesvolle oplossing in plaats van te investeren in traditionele hardware.

Wat heeft het gebruik van Microsoft Azure RemoteApp opgeleverd?

Snelheid, flexibiliteit en schaalbaarheid voeren nu de boventoon.

  • tot 1 week sneller leveren;
  • realtime updaten;
  • versnelling van de applicatie met 20%;
  • 24/7 up-to-date informatie via elk device;
  • geen server onderhoud meer nodig;
  • nieuwe aansluitingen en inzichten per gebruiker;
  • migreren nu bestaande klanten: 50-100 per maand;
  • impact realiseren voor haar bestaande klanten;
  • sneller de markt in Amerika en Azië betreden;
  • haar zorgvuldig opgebouwde reputatie als innovatieve marktleider waarmaken.

Van kostenpost naar businessgroei

De oliebranche is heel traditioneel. Olyslager heeft zich ontwikkeld tot voorloper op het gebied van hedendaagse technologie. Wat het voor ons speciaal maakt, is dat wij niets verkocht of gepusht hebben. We hebben onze klant meegenomen in een innovatie die niet 100% uitgekristalliseerd was. We hebben samen gezorgd dat Olyslager nu een unieke propositie heeft. ICT is ineens geen kostenpost meer maar zorgt voor businessgroei. Dat is waar 2source4 naar streeft en het liefste doet: oplossingen leggen over Microsoft producten.

Microsoft Partner of the Year

Technologie als groeiversneller, dat is waar Microsoft naar kijkt en waarvoor wij zijn beloond met een nominatie voor Microsoft Country Partner of the Year. Niels Lohuis, Cloud & Enterprise Product Marketing Manager bij Microsoft, zegt daarover: “De Olyslager case van 2source4 is voor mij het beste voorbeeld van de rol die Microsoft partners kunnen spelen voor ondernemers in de Nederlandse MKB sector. Technologie wordt bij Olyslager ingezet als groeiversneller in het primaire proces van de organisatie en haar businessmodel. 2source4 slaagt erin om het gesprek van ICT als kostenpost om te draaien naar wat technologie voor de business kan betekenen.”

De toekomst van ICT bij Olyslager

2source4 gaat binnenkort de websites van Olyslager in Azure met Azure Web App plaatsen. Dat betekent dat Olyslager volledig in de cloud kan draaien. Het bedrijf heeft samen met ons kunnen innoveren tot een organisatie met moderne ICT-voorzieningen. Dit met internationale groei en gebruiksgemak als gevolg.


Traditionele ICT-kostenpost omdraaien naar businessgroei