“Optimaal advies, korte lijnen en inzicht in ons wifi-netwerk”3 min gelezen

2source4 - Slide Post - Paul Vreeker

CSG Dingstede over de samenwerking met 2source4

Wifi-gebruik in het onderwijs is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Digitalisering en toename van het aantal leerlingen en devices zorgen al snel voor een overbelasting van internetvoorzieningen. 2source4 bracht advies uit aan CSG Dingstede over het optimaliseren van het bestaande wifi-netwerk.

CSG Dingstede is een scholengemeenschap in Meppel. Ontstaan uit een fusie in 1972 bieden zij al jaren voortgezet onderwijs aan in drie afdelingen: mavo, havo en atheneum. Dingstede is naar eigen zeggen een betrokken school waar het belang van de leerling voorop staat. Er is ruimte om elke leerling de aandacht en mogelijkheden te geven om het beste uit zichzelf te halen. Dat begint bij de juiste faciliteiten in het schoolgebouw. En daar zat een probleem.

Onafhankelijk advies

Binnen het onderwijs van CSG Dingstede liep een testproject met het gebruik van iPads in de klas. Tijdens dit project bleek dat de aanwezige wifi onvoldoende capaciteit had om het gebruik van iPads aan te kunnen. Het was de druppel voor een al langer haperend wifi-netwerk. Raymond Wanders, Hoofd Bedrijfsvoering bij CSG Dingstede: “2source4 werd ons aangeraden als onafhankelijke partij op het gebied van ICT en het testen van wifi. Wij wilden graag een second opinion op ons wifi-systeem omdat wij al langere tijd niet overtuigd waren van de werking. 2source4 overtuigde ons om dit serieus te laten testen.”

“2source4 overtuigde ons om onze wifi serieus te laten testen”

Onvoldoende wifi-capaciteit

2source4 heeft de kwaliteit van het wifi-netwerk op verschillende plekken in de school uitvoerig getest en gemeten. Uit het uitgebreide testrapport van 2source4 bleek dat het netwerk destijds niet optimaal was ingericht om goed te functioneren in een groot schoolgebouw. Elso Witvoet, ICT Beheerder bij CSG Dingstede: “Onze leverancier destijds gebruikte vijftien centrale acces points om een heel groot oppervlak te kunnen bereiken. Onze school bestaat uit meerdere vleugels met meerdere verdiepingen en afdelingen. Het bleek dat het aantal acces points ver onder de maat was om topkwaliteit wifi te kunnen leveren door de hele school en voor een groot aantal leerlingen en leraren.”

Advies voor een wifi-concept

2source4 levert zakelijke wifi en WLAN netwerken van Aruba Networks. Dit systeem heeft als voordeel dat het bijzonder geschikt is voor toepassingen die een hoge performance en beveiliging vragen, zoals in een schoolgebouw. Witvoet: “Ze hebben ons het advies gegeven om in elk lokaal een acces points op te hangen. In totaal zou dit neerkomen op 80 acces points in plaats van de bestaande vijftien,” legt Witvoet uit. “Hierdoor wordt de dekking en de datadoorvoer van het netwerk sterk verbeterd. Dit hebben zij getest door middel van een proefopstelling.”

“Ze creëerden een testomgeving met Aruba Networks die voor zo min mogelijk overlast zorgde in onze school”

Proefopstelling in het schoolgebouw

Eén vleugel van het schoolgebouw werd ingericht als testomgeving voor een nieuw wifi-netwerk. Zo kon de werking goed getest worden over meerdere verdiepingen en hadden leerlingen en leraren zo min mogelijk last van eventuele storingen. Witvoet: “2source4 heeft Aruba Networks aangelegd met aparte netwerk switches via Power over Ethernet.” Een switch is een apparaat dat acces points aan elkaar verbindt en zorgt zo voor een beter presterend netwerk. “De acces points zijn vervolgens in ons eigen netwerk gehangen voor een optimale performance.”

Wifi-goeroe

Wanders: “Zowel in de rapportagefase als de testfase is 2source4 ons zeer behulpzaam geweest. Ze fungeerden voor ons echt als een extra paar ogen en keken verder dan alleen naar wat er gedaan moest worden. Ze geven gevraagd en ongevraagd uitstekend technisch advies en tips en tricks waar we op kunnen letten om ons netwerk te optimaliseren.” Witvoet kan dat beamen: “Het was vrij snel helder hoe kort de lijnen zijn bij 2source4. Je krijgt een vaste contactpersoon en wifi-specialist. Het is voor mij als systeembeheerder fijn om samen te werken met iemand die ontzettend veel kennis van zaken heeft. Hij wist de zere plekken te vinden en als iets niet werkte dan werd er wel een omweg gemaakt. Ik kon goed merken dat we een wifi-goeroe in huis hadden. Het was heel fijn om tijdens de proefopstelling ook letterlijk iemand in onze school rond te hebben lopen die zo goed onderlegd is.”

“De wifi-specialist wist alle zere plekken zonder moeite te vinden”

Kennis voor de toekomst

De rol van 2source4 was om een advies uit te brengen en een test uit te voeren voor het wifi-netwerk van de school. Wanders: “2source4 heeft een advies uitgebracht waarmee wij in de toekomst rekening kunnen houden. De instrumenten en testprogramma’s die zij gebruiken voor het meten van de dekking en de datadoorvoer gebruiken wij nog steeds. Wij hebben inzicht gekregen in wat de beste oplossing is voor wifi-gebruik in ons schoolgebouw. We zouden ze absoluut aanbevelen. De kracht van 2source4 ligt bij het blootleggen van netwerkproblemen en het helder uitbrengen van analyses en adviezen hierin.”

Meer weten over de innovatieve oplossingen van 2source4?

2source4 denkt graag met u mee op het gebied van innovatieve ICT-oplossingen. Wij staan u graag te woord! Neem voor meer informatie contact op met Paul Vreeker, Accountmanager bij 2source4.