Meer informatie over OneDrive Files On-Demand

Het gebruik van Microsoft OneDrive (onderdeel van Office 365) biedt vele voordelen. Zo heeft u op ieder apparaat altijd uw bestanden bij de hand. Nieuw in OneDrive is het gebruik van “OneDrive Files On-Demand”. Met Files On-Demand kunt u toegang krijgen tot al uw bestanden in OneDrive zonder deze te hoeven downloaden en zonder gebruik te hoeven maken van opslagruimte op uw apparaat. Wanneer u Files On-Demand inschakelt, worden al uw bestanden in de Verkenner weergegeven met nieuwe informatie over elk bestand. Nieuwe bestanden die online of op een ander apparaat zijn gemaakt, worden weergegeven als bestanden die alleen online beschikbaar zijn en die geen ruimte op uw apparaat innemen. Wanneer u verbinding met internet hebt, kunt u de bestanden net als elk ander bestand op uw apparaat gebruiken.

Met OneDrive Files On-Demand kunt u:

 • Bestanden en mappen zodanig instellen dat ze altijd lokaal op uw apparaat beschikbaar zijn
 • Ruimte vrijmaken op uw apparaat door bestanden alleen online toegankelijk te maken
 • Lees belangrijke informatie over bestanden, bijvoorbeeld over hoe ze worden gedeeld of hoe ze eruit zien

Uw bestanden hebben deze statussen in de Verkenner:

Bestanden die alleen online beschikbaar zijn nemen geen ruimte op uw computer in beslag. U ziet in de Verkenner een cloudpictogram voor elk bestand dat alleen online beschikbaar is, maar het bestand wordt pas naar uw apparaat gedownload wanneer u het opent. U kunt bestanden die alleen online beschikbaar zijn niet openen wanneer uw apparaat niet verbonden is met internet.

Wanneer u een bestand dat alleen online beschikbaar is opent, wordt dat naar uw apparaat gedownload en wordt het een lokaal beschikbaar bestand. U kunt een lokaal beschikbaar bestand op elk moment openen, ook wanneer er geen verbinding met internet is. Als u meer schijfruimte nodig hebt, kunt u het bestand weer online zetten. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer ‘Ruimte vrijmaken’.

Alleen bestanden die u als ‘Altijd op dit apparaat houden’ hebt gemarkeerd, hebben de groene cirkel met het witte vinkje. Deze bestanden worden naar uw apparaat gedownload en nemen ruimte in beslag, maar ze zijn altijd beschikbaar, ook wanneer u offline bent.

Files On-Demand inschakelen

Deze functie is alleen beschikbaar op de laatste versie van Windows 10. Je hebt de Fall Creators Update, versie 1709 nodig. Dit kan je controleren via Start -> “winver” intypen. Files On-Demand werkt met alle apps die u nu gebruikt, inclusief Windows-bureaublad-apps en apps uit de Windows Store. Bovendien werkt Files On-Demand met al uw privé- en werkbestanden van OneDrive- en SharePoint Online-teamsites.

Wanneer u bent aangemeld bij OneDrive op uw apparaat:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het witte of blauwe cloudpictogram van OneDrive in het systeemvak, uiterst rechts op de taakbalk
 2. Klik op het instellingentandwiel

 3. Klik op het Account-tabblad
 4. Selecteer het vakje voor “Ruimte besparen en bestanden downloaden wanneer u ze gebruikt

Een bestand of map voor gebruik offline of als alleen online markeren

 1. Klik met de rechtermuisknop op een bestand of map.
 2. Selecteer Altijd op dit apparaat houden of Ruimte vrijmaken.

Goed om te weten:

 • Nieuwe bestanden of mappen die online of op een ander apparaat zijn gemaakt, worden weergegeven als alleen online om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Als u echter een map als ‘Altijd op dit apparaat houden’ markeert, worden nieuwe bestanden in die map als altijd beschikbaar bestanden naar uw apparaat gedownload.
 • Als een map alleen online beschikbaar is, kunt u nog steeds afzonderlijke bestanden binnen die map markeren als altijd beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik een bestand verwijder of naar de prullenmand verplaats?

Als u een bestand dat alleen online beschikbaar is van uw apparaat verwijdert, wordt dat bestand verwijderd uit OneDrive op alle apparaten en online. U hebt 30 dagen de tijd om verwijderde bestanden en mappen te herstellen vanuit de prullenbak op het web van OneDrive. Als u een lokaal beschikbaar bestand verwijdert, wordt dat ook weergegeven in de prullenbak van uw apparaat.

Wordt een bestand uit mijn OneDrive verwijderd als ik het wijzig in alleen online beschikbaar?

Nee, een bestand wordt daardoor niet uit uw OneDrive verwijderd. Het bestand neemt geen ruimte meer in beslag op uw apparaat en u kunt het bestand nog steeds zien vanuit mobiele apps van OneDrive of op de website.

Kan ik bestanden die alleen online beschikbaar zijn verplaatsen binnen mijn OneDrive-map?

Ja, u kunt dergelijke bestanden verplaatsen binnen uw OneDrive-map voor dat OneDrive-account. Als u bestanden vanuit die OneDrive-map naar elders verplaatst, worden de bestanden gedownload naar de nieuwe map en verwijderd uit uw OneDrive. Als u per ongeluk iets verwijdert, kunt u bestanden of mappen herstellen via de prullenbak van OneDrive.

Kan ik Desktop Search gebruiken om te zoeken naar bestanden die alleen online beschikbaar zijn?

Ja, Desktop Search kan op naam zoeken naar bestanden die alleen online beschikbaar zijn, maar kan niet zoeken op de inhoud van dergelijke bestanden omdat ze niet op het apparaat zijn opgeslagen.