Kennis delen met de volgende generatie ICT-specialisten4 min gelezen

2source4 - Slide Post - Paul Vreeker

ID College over de cyber security workshop van 2source4

Het ID College kent diverse ICT-opleidingen op MBO niveau 3 en 4. Docenten wilden leerlingen graag iets meegeven over cyber security omdat dit een hot topic is op het gebied van beveiliging voor nu en de toekomst. Intern was die expertise niet aanwezig. 2source4 draagt graag bij aan de kennis van de ICT-specialisten van de toekomst en gaf een workshop. Dik Diepeveen, Substitute Teacher ICT bij het ID College, vertelt over de samenwerking.

Regionaal opleidingencentrum ID college biedt MBO-opleidingen op verschillende vestigingen in Zuid-Holland. De geschiedenis van het ID college gaat terug tot de start van een vakschool in 1917. De letters ID staan voor individualiteit en identiteit. Anno 2016 staat het college voor modern onderwijs waar studenten hun eigen keuzes maken, een vak leren en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. In dit geval kon de school intern de expertise van cyber security niet geven.

Jaarlijks programma

“Het was niet de eerste keer dat we de workshop cyber security van 2source4 hebben aangeboden aan onze leerlingen. De afgelopen twee schooljaren zijn onze leerlingen ook al enthousiast geworden van de workshop. Zo enthousiast zelfs dat ik vragen kreeg of we dit vaker konden doen. Daarom hebben we weer gekozen voor een workshop die georganiseerd is door 2source4. Deze werd gegeven aan 6 groepen van 20 leerlingen.”

“Hacken is niet alleen maar stoer, je moet weten waar je mee bezig bent”

Cyber security is een vak op zich

“De workshop besloeg een halve dag en bestond deels uit een stuk presentatie over cyber security en deels uit praktijkopdrachten; welke tools je kunt gebruiken om te hacken. Het doel van de workshop is niet om hen hackers te maken, maar wel om hen in te laten zien dat cyber security een vak op zich is. Onze leerlingen komen straks in een werkveld terecht waar ze te maken krijgen met dit soort gevaren. Dan is het belangrijk dat ze zich kunnen onderscheiden met hun kennis. Een overtreding als hacker kost 24.000 euro en drie maanden gevangenisstraf. Met de workshop wilden we dus ook bewustwording creëren, zodat leerlingen beseffen dat hacken geen grap is. De veiligheid voor organisaties kan er flink mee in het gedrang komen. Het is niet alleen maar stoer, je moet weten waar je mee bezig bent.”

Spelenderwijs inzicht kweken

“De workshop was erg interactief. Binnen wat technisch en wettelijk mogelijk is mochten zij een pc hacken en kijken of het opgemerkt zou worden. Daarnaast konden zij proberen om te kijken wie zich op een netwerk bevond en van welke informatie je misbruik zou kunnen maken. Er waren leerlingen die hun laptop aanboden om te kijken wat een ander zou kunnen vinden. Zo kregen zij inzicht in waar daadwerkelijk de ingangen zitten om ergens informatie vandaan te kunnen krijgen. Daadwerkelijk verder gaan dan dat hebben ze uit veiligheid uiteraard niet gedaan. We hebben er allemaal veel van geleerd. Het was super!”

“2source4 richt zich op “wat kunnen wij jou geven” in plaats van “wat kunnen jullie ons opleveren”

Onderscheid maken door kennis te delen

“2source4 onderscheidt zich met het volgende uitgangspunt: zij vinden het heel belangrijk om informatie te verstrekken die ervoor zorgt dat de wereld veiliger wordt. En hoe kan dat nou mooier dan die kennis met leerlingen te delen; de ICT-specialisten van de toekomst. 2source4 wil ons echt iets geven, in plaats van puur een opdracht binnen te halen. Ik heb geen enkel moment het idee gehad dat geld op de eerste plaats komt. Uit hun hele manier van communiceren blijkt – ook vóórdat we dit met hen aangingen – dat zij er heel erg voor open staan om mensen bewust te maken van de gevaren binnen cyber security. Oftewel, kennis delen, samenwerken, zorgen dat leerlingen beter beslagen ten ijs komen en meedenken over beter onderwijs. 2source4 vindt dat veel meer scholen dit moeten bieden. Ze zien echt het grotere plaatje en het belang hiervan. Voor henzelf is het overigens ook een leerschool, het is ook een uitdaging om op die manier leerlingen les te geven en daarin te groeien.”

3 maal is scheepsrecht

“Nu de workshop voor het derde jaar op rij met zoveel enthousiasme is ontvangen denken we erover om een programma cyber security, ethical hacking en penetration testing te ontwikkelen. Dit gaat veel verder dan een workshop; dan kunnen wij de leerlingen daadwerkelijk een waardevol certificaat bieden, waar ze in het bedrijfsleven veel aan zullen hebben. Een goede ethical hacker heeft altijd werk. Het liefst wil ik dit als vak implementeren binnen onze school. Dat heeft uiteraard nog wel wat voeten in de aarde. Niet vanwege 2source4, maar vanwege onderwijssystemen. We zijn het er echter allemaal over eens: de leerlingen zijn zo enthousiast, dat moeten we niet laten liggen. Hiermee kunnen we ons als school ook echt onderscheiden. 2source4 is de eerste partij waarmee ik hierover in gesprek wil gaan. Als externe partij, of als partij die ons als school de kennis kan bijbrengen om zelf het vak te geven.”

“Als ik met 2source4 een mooi programma op zou kunnen zetten waar het ID college en andere scholen in kunnen investeren, dan doe ik dat heel graag. Het past uitstekend in het lesprogramma en kan zich zelfs als specialisatie manifesteren. Als we scholen kunnen meekrijgen in ons enthousiasme om dingen te veranderen, dan zijn er nog heel veel mogelijkheden!”

Meer weten over de innovatieve oplossingen van 2source4?

2source4 denkt graag met u mee op het gebied van innovatieve ICT-oplossingen. Neem voor meer informatie contact op met Paul Vreeker, Accountmanager bij 2source4. Wij staan u graag te woord!