Innovatie in IT vraagt om verandering bij de gebruiker3 min gelezen

2source4 - Slide Post - Luuk van den Ende

Of bedrijven nu willen of niet, innovatie in de IT is de toekomst. Dagelijks slaan we bruggen tussen oude en nieuwe werkwijzen, medewerking en weerstand en risico’s en nieuwe mogelijkheden rond innovatie bij bedrijven. Hoe onderscheidt 2source4 zich in de overgang van 1.0 naar 2.0?

“De toekomst van IT is eigenlijk in één woord te vangen: innovatie. Kijkend naar alle hard- en softwareplatformen, draait het steeds meer om kennis en kunde en steeds minder om de aankoop. De IT-wereld is daarmee stevig aan het veranderen. In een wereld waar het voorheen draaide om ‘zolang het maar werkt’, moeten bedrijven zichzelf gaan ontwikkelen en kennis bijspijkeren. Hier helpen wij bij.”

Innovatie. Help?!

“Wij merken dat de meeste bedrijven graag blijven doen wat ze al jaren doen. Iedereen kijkt naar wat anderen doen en kopiëert dat. Strategisch vooruitkijken wat innovatie voor het bedrijf kan doen is lastig. Hier kan 2source4 het verschil maken. Waar wij vroeger vaak alleen om tafel zaten met een IT-manager of een inkoper, doen we dat nu ook met de directie. Daar behandelen we vragen als:

  • welke kansen geeft innovatie?
  • wat zijn de ontwikkelingen in de markt?
  • hoe maak je winst en hoe kan IT daarin optreden als een versneller?

De innovatiereis is voor mensen die angstig zijn een hele onrustige. 2source4 als partner neemt die angst weg bij zowel de IT-afdeling als de directie door samen plannen te maken, oplossingen te vinden en vooruit te lopen op de markt.

“Veel innovatieve trajecten zijn bumpy rides. 2source4 versoepelt deze”

Bewust worden van gewoontes

“Het is aan ons als 2source4 om klanten bewust te maken van de risico’s die ze nemen door alles op de vertrouwde manier te blijven doen. De weg van de minste weerstand is niet de weg naar de toekomst. Klanten die een match met ons vormen, staan daar voor open. De laatste 2 tot 3 jaar hebben fabrikanten hun producten en oplossingen dusdanig gemoderniseerd, dat deze minder afhankelijk zijn van het model van een urenfabriek. Bedrijven betalen vaak te veel wanneer er groot wordt ingekocht. Daarvoor in de plaats worden producten bij 2source4 afgerekend op basis van gebruik(ers). IT wordt daarmee een gebruiksgoed in plaats van een investeringsgoed. Net zoals bij het afnemen van stroom en water.”

Innoveren is geen keuze

“Simpel gezegd: innoveren is een must. Microsoft past zijn hele businessmodel aan. Software voor bijvoorbeeld Office koop je niet meer op een cd zoals vroeger. Je betaalt voor de release van een online applicatie en vervolgens per gebruiker. Het bedrijf ontvangt elke maand een factuur voor het aantal gebruikers. Voor Microsoft is dat zichtbaar en daarmee dus ook schaalbaar.

Bij zwaardere applicaties als CRM of Dynamics vervalt maatwerk steeds meer. Een maatwerkoplossing updaten is duur. Hierdoor lopen bedrijven soms 5 tot 10 jaar achter met hun software. Daarbij kunnen ze geen gebruik maken van research en development die Microsoft uitvoert. Nu steeds meer klanten in de cloud werken, begint de technologie de klanten nu in te halen. Het is zaak om werkprocessen aan te passen aan de software in plaats van andersom. Wij zien daarin vaak kansen die bedrijven nog niet zagen.”

“De klant laten verbazen? Een mooier applaus kunnen we niet krijgen”

Ondersteuning bij verandering

“Vroeger gaf men bij de leverancier aan wanneer iets niet werkte en werd het opgelost. De klant doet daarmee geen eigen kennis op. We zien vaak enthousiasme bij onze sales-pitch, en de realisatie dat ze zelf anders moeten gaan werken. Veel werkgevers blijven doen wat ze altijd al deden, omdat dat altijd heeft gewerkt. Het is eerder nooit nodig geweest te investeren in kennisverrijking. 2source4 helpt de klant graag om deze switch te maken. Bijvoorbeeld door gebruikers te trainen en bedrijven in te laten zien dat training een eenmalige transactie is met veel profijt. Onze rol is partijen mee te nemen in hun innovatieslag; mensen op te voeden, kennis te delen, opleidingen te geven en te integreren in het nieuwe werken. De klant staat bij ons centraal. Als wij de klant nachtrust kunnen bezorgen door alles uit handen te nemen, dan doen wij dat. Het is voor de toekomstige dienstverlenende en adviserende rol van IT ook nodig om je te onderscheiden met uitstekende service.”

Innoveren kun je leren

Waar IT eerder een achtergrondrol had, treedt dit nu steeds meer naar de voorgrond. De juiste technologie op de juiste manier gebruiken, zorgt voor effectief werken, kosten besparen en meer business genereren. Of onze klanten daar eerst niet in geloven of ons meteen met open armen ontvangen, verandert onze doelstelling daarin niet: op een vooruitstrevende manier kijken hoe we een onderneming het beste uit de verf kunnen laten komen op IT gebied. Waardering krijgen we ook steeds meer van onze klanten. We voegen waarde toe.

“Innovatie vraagt een kijk op morgen, niet op vandaag.”

Als je klanten laat zien dat je samen innoveert en samen de ontdekkingsreis maakt om naar perfectie te streven, dan haken ze graag aan. Onze mensen hebben diezelfde instelling en werken hard om te werken aan goede klantrelaties en het uitrollen van nieuwe technologieën. Werken in een innovatieve markt vraagt een kijk op morgen en niet op vandaag.”