De Cloud is geen trend, maar net zo’n ontwikkeling als internet5 min gelezen

,
2source4 - Slide Post - Luuk van den Ende

Het nieuwe werken, cloudoplossingen, licentiegebruik, nieuwe devices en organisatieveranderingen hebben invloed op de ontwikkelingen en toekomst van IT. Veranderingen is iets alledaags, hoe ga je daar nou mee om.

“Als accountmanager bij 2source4 richt ik mij op de grote accounts vanaf 200 medewerkers, maar ook van 1500 medewerkers. Hierdoor zie ik dagelijks wat de behoeftes van grote bedrijven zijn en welke invloed ontwikkelingen hebben op de bedrijfsvoering. Waar we nu mee te maken hebben is dat cloudoplossingen steeds meer aan populariteit toenemen. Medewerkers van bedrijven gaan steeds meer vanuit huis werken of op andere locaties en willen flexibel zijn en overal bij hun bedrijfsgegevens kunnen. Daarnaast geldt dat werknemers met steeds meer verschillende devices gaan werken. Waar eerst de overgang werd gemaakt van vaste computers naar laptops, worden deze nu vaak vervangen door tablets en smartphones. Je kunt letterlijk vanuit de hele wereld werken. Deze veranderingen in behoeftes gaan heel veel ontwikkelingen met zich mee brengen op het gebied van flexibiliteit, bedrijfsvoering en beveiliging.”

Anyplace, anywhere, anytime

“Als je het mij vraagt hebben we in de toekomst niet meer de kantoren die we nu hebben. Als ik naar ons eigen kantoor kijk, dan hebben we de helft minder mensen op kantoor zitten dan vorig jaar. Dat komt niet doordat ze uit dienst zijn, maar omdat ze op andere plekken aan het werk zijn. Dat is voor iedereen productiever. Ik kan in mijn Outlook precies zien of iemand aanwezig is, en zo niet, waar dan wel. Waar je voorheen telkens tussen afspraken door weer terug naar kantoor moest en lange dagen maakte, kun je nu overal werken. Je kunt afspraken maken via Skype, reistijden verkorten en efficiënter werken. Doordat je samen aan hetzelfde document kan werken op afstand, vergroot je de productiviteit. Dat is kicken. Je kunt daarin als organisatie precies berekenen wat je daarmee kunt besparen. Dit gaat steeds verder; Skype is nu met een integratie bezig voor Smartwatches, de laptopverkopen dalen, de tablet- en smartphonemarkt nemen toe en er wordt steeds minder geprint. De ontwikkeling van anyplace, anywhere, anytime blijft constant in ontwikkeling.”

IT als abonnement

“Hoewel we uiteraard nog steeds klanten hebben die hardware kopen, zijn er steeds meer klanten die voor een totaaloplossing gaan, door volledig op een moderne cloudomgeving te draaien en geen servers meer in huis te hebben staan. Als organisatie ben je dan meteen je grote uitgavenposten kwijt, omdat de cloud met abonnementen werkt. Je kunt deze aan- en uitzetten op het moment dat jij dat wilt. Een gewone hardwareomgeving schaf je aan op het maximale dat je nodig hebt, terwijl je deze wellicht alleen bepaalde seizoenen of piekmomenten gebruikt. Met werken in de cloud kun je je hele omgeving laten meeschalen op je huidige situatie. Dat geldt ook voor software. Je kunt deze maandelijks upgraden of downscalen. Dat was tot enkele jaren geleden nog ondenkbaar. In de toekomst zijn licenties steeds meer voor meerdere apparaten bruikbaar. Met Microsoft Azure kunnen zelfs telefooncentrales overgezet worden naar de cloud. Het is de kunst om daar samen met organisaties goed naar te kijken, maak je die stap in één keer of werk je nog met hybride oplossingen als tussenstap.”

Beveiliging

“Met een toename aan deelbare oplossingen en servers die op internetomgevingen draaien, nemen de vraag naar beveiliging en de zorgen over privacy toe. Zo heeft de Nederlandse Bank onlangs toestemming gegeven aan de bankaire- en verzekeringswereld voor het gebruik van Microsoft Azure. Dan heb je direct te maken met de zwaarste tak qua beveiliging. Het voordeel van Microsoft is dat zij geen data owner zijn maar data distributor. Ze zijn dus geen eigenaar van data die geplaatst of verzonden wordt. Daarnaast doet Microsoft er alles aan om datalekken te voorkomen, waar nodig zelfs door het vernietigen van servers. Privacy blijft dus zoveel mogelijk gewaarborgd. Er zijn altijd organisaties die het nog niet aandurven om met cloudoplossingen te werken vanwege de veiligheid, maar ze ontkomen er uiteindelijk niet aan. Het is een hele interessante tijd, als je bedenkt dat we in 3 jaar tijd van hardware en servers naar volledige cloudoplossingen zijn gegaan.”

Organisatiebreed integreren

“Van vroeger tot nu sprak ik als accountmanager eigenlijk alleen met de IT manager van een organisatie. Hij gaf aan wat hij wilde aanschaffen en wat zijn visie was, wij zetten een extra server neer of updaten een Office-versie. Het enige wat er voor de medewerkers veranderde, was dat hun computer misschien wat sneller was. Verder hadden zij er weinig mee van doen. Nu begint IT steeds meer impact te krijgen op medewerkers in de gehele bedrijfscultuur. De invloed van het nieuwe werken in de cloud en met verschillende devices wordt geïntegreerd door meerdere organisatielagen heen. Waar je nu tegenaan loopt, is dat je de IT manager – die eerst je contactpersoon was -, of zijn manager, nu moet overtuigen dat zijn functie gaat veranderen. Mensen zijn steeds minder fysiek aanwezig en zullen wellicht omgeschoold moeten worden. Tijdens afspraken zitten we nu dus ook met andere mensen aan tafel dan eerst. Bijvoorbeeld met een manager, om de impact op de organisatie te bespreken. Of met een CEO, over de veranderende uitgaven, nu licenties verspreid gekocht kunnen worden. Of zelfs met HR, om de thuiswerkmethode binnen het bedrijf te bespreken. Je hebt veel meer mensen om mee te sparren. Voor mij als accountmanager is dat ook een hele andere manier van werken. Gelukkig staan onze klanten daar voor open.”

Van dozenschuiver naar dienstverlener

“Als 2 source4 zijn we voorheen altijd dozenschuiver geweest. Ons werk bestond uit inkopen en verkopen van hardware en software. Sinds een jaar focussen we ons op Microsoft Azure en zijn we binnen een jaar al genomineerd door Microsoft als een van de drie beste Microsoft partners van Nederland. Dat groeit megahard, net als het aantal engineers binnen ons bedrijf. We hebben klanten die al 14 jaar met ons meegroeien, maar krijgen er ook ineens hele andere nieuwe klanten bij. We blijven ons ontwikkelen en blijven een totaalpakket aanbieden. Het is ons doel om klanten bewust te maken van de switch van een hardwareomgeving naar een nieuwe omgeving. Voor iedere klant is die implementatie anders: het tempo en de wensen bepaalt de klant zelf.”

“We staan nu met zijn allen aan de vooravond van een nieuwe manier van leven. Werken in de cloud is dan ook geen trend, ik denk dat het net zo’n proces is als de invoer van internet ooit was. Straks kun je niet meer zonder. En daar willen wij graag op vooruit lopen. IT wordt steeds meer een dienst. Ook al gebruikt een klant daar nu nog maar een stukje van, wat ik zeker weet is dat er niet één klant meer is die over 5 of 10 jaar hetzelfde werk doet als wat hij nu doet.”


De Cloud is geen trend, maar net zo’n ontwikkeling als internet