5 tips voor dé succesvolle IT-strategie binnen MKB2 min gelezen

2source4 - Slide Post - Myron Helgering

Uit het benchmarkonderzoek ‘Concurreren op IT-kennis’ van MyCademy blijkt dat 29% van de bedrijven over drie jaar geen bestaansrecht meer heeft, als er niet snel wordt geïnvesteerd in IT-kennis. Toch is IT bij veel bedrijven een ondergeschoven onderwerp. Dat heeft vooral te maken met gebrek aan kennis. Want hoe lastig is het om als niet-IT’er verantwoordelijk te zijn voor strategische IT-beslissingen? Met deze tips heb je alvast concrete handvatten waarmee jij de IT-strategie van jouw bedrijf kan opzetten.

1) Stel doelen

Wat zijn de doelstellingen van het bedrijf en hoe kan IT bijdragen aan het behalen van deze doelen? Maak een concreet plan waarin je dit vastlegt. Zorg voor meetbare doelstellingen voor de IT-afdeling zodat je precies weet wat je van IT kan verwachten. Nu kan je in kaart brengen wat nodig is om de doelstellingen te behalen.

2) Definieer het gewenste werkproces

Een belangrijke taak van IT is dat zij ervoor zorgen dat alle collega’s gemakkelijk en snel kunnen werken. Maar wat is de definitie van gemakkelijk en snel? Ga na wat precies verwacht wordt vanuit de medewerkers. Wat zijn hun KPI’s? Wat hebben zij daarvoor nodig? Hoe kunnen we een efficiencyslag slaan en de productiviteit verbeteren? Neem dit lijstje mee naar IT en vraag hen de werkplek in te richten met de focus op deze punten. Let er wel op dat het inrichten van de (online) werkplek een flink project is. Leid dit project samen met een IT-manager. IT zorgt voor de juiste oplossingen, jij bewaakt de relevantie van deze oplossingen.

3) Betrek IT bij de plannen

Wist je dat IT en management elkaar perfect kunnen aanvullen? Het is onze ervaring dat IT vaak niet wordt meegenomen in de bedrijfsplannen. Zij worden aan het einde van de rit pas aangehaakt bij de ideeën. Gevolg? IT weet niet waarom zij iets moeten uitvoeren, voelen zich een uitvoerend orgaan en denken niet mee in het proces. Aan de andere kant zal het management IT vaak beschouwen als niet creatief en stoïcijns. Wanneer IT en management vanaf het begin samenwerken, heeft IT inzicht in de doelen. Zij weten waarom voor iets wordt gekozen en kunnen hier de juiste IT-oplossing bij bedenken.

4) Achterhaal de stand van zaken

Wat is er allemaal al en wat hebben we nog nodig? Als niet-IT’er is het lastig om dit te achterhalen. Toch heb je dit overzicht wel nodig om geen onnodige kosten te maken. Vraag een gespecialiseerde IT’er om een concreet overzicht. Ga na wat de software, hardware en diensten doen voor het bedrijf. Wat zijn de voordelen? Wat halen we eruit? Werkt het mee aan de bedrijfsdoelstellingen? Let er ook op of de IT-oplossingen voldoen aan de wet- en regelgeving. Alles achterhaald? Zorg er dan voor dat dit proces zich regelmatig herhaald.

5) Richt je op de toekomst van IT binnen MKB

Zijn jullie op het punt dat IT volledig is ingericht? Leun dan niet tevreden achterover! IT ontwikkelt zich razendsnel, de oplossingen van vandaag kunnen volgend jaar nog beter! Om te blijven innoveren is het dus belangrijk om niet achter de feiten aan te lopen, maar de blik gericht te houden op de toekomst van IT.

Roundtable: De toekomst van IT binnen MKB

Graag bieden wij je de inzichten en handvatten waarmee jij IT kan inzetten voor de innovatieslag van jouw bedrijf. Benieuwd wat de toekomst van IT jou biedt? We bespreken alle ins and outs tijdens onze interactieve Roundtable!